Snel gejost
Eerst dit: het doel van de scammers is om toegang te krijgen tot jouw gegevens. Ze gaan hierbij gewiekst tewerk. Ze doen zich voor als een officiële instantie: Facebook, Meta Business Support, noem maar op. De oplichters dreigen ermee je pagina te deactiveren als je niet binnen de korte termijn reageert. Om het euvel te verhelpen, kan je op een link klikken. En daar wordt het heel, euh, 'link'. Je komt dan terecht op een heel officieel uitziende pagina, waar je je gegevens moet invullen. Et voilà. Ge zijt gejost. Zo snel kan het gaan.
Drie tips
Om je beter te wapenen, geven we jou enkele slimme tips mee.
1.
Wees kritisch. Weet dat 99% van dergelijke verontrustende berichten gewoon fake zijn. Bedrijven als Meta gaan je heus het mes niet op de keel zetten en meteen dreigen met deactivatie. En al zeker niet op zo’n korte termijn. Dus: blijf kalm. Paniek is een slechte raadgever.
2.
Let op de kleine foutjes. Scammers doen er alles aan om je te doen geloven dat ze iemand anders zijn. Maar vaak zijn er losse eindjes. Typ- of taalfouten. Mank taalgebruik. Controleer de webadressen: die slaan vaak nergens op. Idem dito voor wat betreft de mailadressen.
3.
Twijfel je nog steeds, ondanks al die redflags? Welaan dan, ongelovige (of liever: ‘goedgelovige’) Thomas. Hier nog een derde en laatste tip. Log via een nieuw, apart venster in op Facebook en ga naar je Meta Support pagina. Check daar de updates. Als je bericht écht is, dan zou het daar moeten staan met motivatie, oorzaak, duiding. Als er geen updates zijn in die aard, dan zit je goed. Chillax.
Besluit
Kortom: gebruik je gezond verstand. Want zeg nu zelf: tenzij je Marisa Papen heet, is de kans klein dat je er de kantjes afloopt met je Facebook-pagina, toch? Dus waarom zou Facebook jouw pagina willen schrappen? Makes no sense, huh?
Ziezo. Je bent gewapend tegen Facebook-scammers. You go, tiger!